ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τι είναι η γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση αποτελεί την εξέταση κατά την οποία ένας λεπτός και εύκαμπτος σωλήνας (ενδοσκόπιο) εισέρχεται από το στόμα και χρησιμοποιείται, ώστε να μπορέσει ο ιατρός να δει το εσωτερικό του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Στην άκρη του που εισέρχεται στο στόμα, το ενδοσκόπιο φέρει φως και κάμερα, ώστε να λαμβάνονται εικόνες καθ’ όλη την διάρκεια της εξέτασης.

Γιατί ο ιατρός μου ζήτησε να κάνω γαστροσκόπηση

Ο ιατρός σας ζήτησε να κάνετε γαστροσκόπηση;  Μπορεί να είναι απαραίτητη για:

  • Διερεύνηση προβλημάτων, όπως δυσκολία στην κατάποση ή επίμονο κοιλιακό άλγος
  • Διάγνωση παθολογικών καταστάσεων, όπως στομαχικό άλγος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Θεραπεία καταστάσεων, όπως απόφραξη του οισοφάγου, πολύποδες, κ.α.

Η γαστροσκόπηση αποτελεί την πιο χρήσιμη εξέταση για τον έλεγχο συμπτωμάτων, για την επιβεβαίωση μίας διάγνωσης ή για την θεραπεία.

Προετοιμασία

Απαιτείται νηστεία από τροφές για τουλάχιστον 7-9 ώρες πριν την εξέταση και από υγρά έως και 3 ώρες πριν.   Εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ενημερώστε τον ιατρό σας ώστε να σας καθοδηγήσει για την λήψη της πριν την γαστροσκόπηση.

Ο γαστρεντερολόγος πρέπει να γνωρίζει:

  • Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή
  • Αν αντιμετωπίζετε καρδιολογική ή νεφρική πάθηση ή πάθηση του αναπνευστικού
  • Εάν φέρετε κάποιο μεταλλικό εμφύτευμα (καρδιακή βαλβίδα, μεταλλική άρθρωση, κτλ)
  • Αν στο παρελθόν είχατε αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα
  • Την περίπτωση εγκυμοσύνης

Ο γαστρεντερολόγος γνωρίζει ακριβώς ποιες παραμέτρους θα πρέπει να λάβει υπόψιν για να προχωρήσετε στη γαστροσκόπηση. Ταυτόχρονα, πριν την διενέργεια της εξέτασης θα πραγματοποιήσει επισκόπηση του ιατρικού σας ιστορικού και θα σας ζητήσει να προσκομίσετε – εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο – εξετάσεις που έχετε πραγματοποιήσει στο παρελθόν.

Χρειάζεται να κάνω εισαγωγή στο νοσοκομείο;

Η εισαγωγή στο νοσοκομείο δεν είναι απαραίτητη. Η γαστροσκόπηση είναι μία ασφαλής εξέταση, που διενεργείται στο ιατρείο, υπό την παρουσία άρτια εκπαιδευμένου και έμπειρου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Χορηγείται ήπια μέθη – εφόσον ο ασθενής το επιθυμεί – μέσω φλεβοκαθετήρα στο χέρι και τοπικό αναισθητικό στην περιοχή του φάρυγγα, πάντοτε από αναισθησιολόγο, ο οποίος παραμένει στον χώρο καθ’ όλη την διάρκεια της εξέτασης, και έως ότου ο ασθενής αφυπνιστεί πλήρως. Το ενδοσκόπιο εισέρχεται μέσω του στόματος και ο γαστρεντερολόγος διερευνά τις περιοχές ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας εικόνες που θα φανούν χρήσιμες μετά το πέρας της εξέτασης. Εάν κριθεί απαραίτητο, με την βοήθεια ειδικής λαβίδας μέσω του ενδοσκοπίου, ο ιατρός μπορεί να λάβει δείγμα-βιοψία, που θα αποσταλεί στη συνέχεια για έλεγχο.

Πρόκειται για μια ανώδυνη και απλή διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται με ασφάλεια στο ιατρείο και έτσι αποφεύγεται η εισαγωγή στο νοσοκομείο, η οποία επιφέρει περιττό άγχος στον ασθενή αλλά και επιπλέον κόστος.

Με το πέρας της εξέτασης, το ενδοσκόπιο αφαιρείται απαλά και ο ασθενής ξεκινά να αφυπνίζεται και να σηκώνεται σταδιακά από την εξεταστική κλίνη. Επιστρέφει στο σπίτι κανονικά, συστήνεται όμως η αποφυγή της οδήγησης και του χειρισμού μηχανημάτων, λόγω μειωμένων αντανακλαστικών στην περίπτωση χορήγησης μέθης.

Τι να έχω μαζί μου

Καλό είναι να έχετε έναν συνοδό, για μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την έξοδό σας από το ιατρείο, ειδικά στην περίπτωση που έχετε λάβει μέθη.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση είναι μία απόλυτα ασφαλής εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί ερεθισμός του φάρυγγα, λόγω του ενδοσκοπίου, ο οποίος όμως υποχωρεί εντός ολίγων ωρών. Σπάνια έχουν αναφερθεί περιστατικά εισρόφησης τροφών ή γαστρικών υγρών στους πνεύμονες. Στην περίπτωση χορήγησης μέθης, σπάνια επίσης μπορεί να υπάρξει ερεθισμός στην φλέβα.

Ο γαστρεντερολόγος θα σας ζητήσει να επικοινωνήσετε μαζί του σε περίπτωση που αισθανθείτε έντονο κοιλιακό πόνο ή εμφανιστεί πυρετός ή έμετος μετά την εξέταση.

Γενικά, πρόκειται για μία ανώδυνη, γρήγορη και ασφαλή εξέταση, που δεν προκαλεί σοβαρές ενοχλήσεις στον ασθενή.

Κόστος

Το κόστος της εξέτασης είναι προσιτό. Ο γαστρεντερολόγος και το προσωπικό του ιατρείου θα σας ενημερώσουν αναλυτικά για αυτό και θα λύσουν κάθε απορία που μπορεί να προκύψει.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας