Οι πολύποδες είναι όγκοι ιστών, που τις περισσότερες φορές μοιάζουν με μικρά, επίπεδα εξογκώματα ή μικροσκοπικά στελέχη. Οι πολύποδες της μήτρας και του παχέος εντέρου εμφανίζονται με την μεγαλύτερη συχνότητα, αλλά είναι επίσης πιθανό να αναπτυχθούν πολύποδες σε μέρη, όπως:

  • Ωτικό κανάλι
  • Τράχηλος
  • Στομάχι
  • Μύτη
  • Λαιμός

Οι περισσότεροι πολύποδες είναι καλοήθεις. Επειδή όμως οφείλονται σε μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων, μπορεί τελικά να εξελιχθούν σε κακοήθεια ή καρκίνο. Η έγκαιρη ανίχνευση των πολυπόδων είναι κρίσιμη και μπορεί να φανεί σωτήρια για την ζωή.

Η θεραπεία για τους πολύποδες εξαρτάται από τη θέση τους, το μέγεθος και την φύση τους, δηλαδή αν είναι καλοήθεις ή κακοήθεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα των πολυπόδων

Οι πολύποδες δεν εμφανίζονται με συμπτώματα, παρά μόνο όταν πλέον βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο προληπτικός έλεγχος (screening) είναι πολύ βασική συνιστώσα της διατήρησης της καλής υγείας και ευεξίας.

Τα σημεία και συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν ποικίλουν ανάλογα με το σημείο εμφάνισης του πολύποδα και της φύσης του.

Πολύποδες παχέος εντέρου

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου συνιστούν μικρές μάζες κυττάρων, που σχηματίζονται στον βλεννογόνο του παχέος εντέρου και οι περισσότεροι είναι αβλαβείς. Όμως με την πάροδο του χρόνου, ορισμένοι μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος μπορεί να αποβεί μοιραίος όταν εντοπιστεί σε μεταγενέστερα στάδια.

Οι ενήλικες ηλικίας 50 ετών ή περισσότερο, που είναι υπέρβαροι ή καπνιστές, με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων παχέος εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο.

Καθώς οι πολύποδες δεν εμφανίζονται με συμπτώματα, στις περισσότερες περιπτώσεις η παρουσία τους ανιχνεύεται σε τυχαίο ή προληπτικό έλεγχο, ή όταν πλέον βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα με πολύποδες του παχέος εντέρου μπορεί να παρουσιάσουν:

  • Αιμορραγία από το ορθό
  • Σκουρόχρωμα κόπρανα, με παρουσία αίματος
  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Κοιλιακό άλγος
  • Αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου

Είναι σημαντικό να πραγματοποιείται προληπτικός τακτικός έλεγχος με κολονοσκόπηση, καθώς οι πολύποδες του παχέος εντέρου που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο μπορούν συνήθως να αφαιρεθούν ολοκληρωτικά, με ασφάλεια.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανίχνευση των πολυπόδων πριν γίνουν καρκινικοί. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανεύρεση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμα στάδια.

Οι διαγνωστικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των πολυπόδων, περιλαμβάνει την αφαίρεσή τους. Η πολυποδεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδοσκοπικά, ελάχιστα επεμβατικά, ή με αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου και του ορθού (ολική πρωκτοκολεκτομή).

Γαστρικοί πολύποδες

Οι πολύποδες του στομάχου (γαστρικοί πολύποδες) συνιστούν μάζες κυττάρων που σχηματίζονται στον γαστρικό βλεννογόνο. Αυτοί οι πολύποδες είναι σπάνιοι και συνήθως δεν προκαλούν σημεία ή συμπτώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ανιχνεύονται σε τυχαίο έλεγχο.

Οι περισσότεροι πολύποδες του στομάχου δεν εξελίσσονται σε καρκινικούς. Παρόλα αυτά, ορισμένοι τύποι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Ανάλογα με τον τύπο και την φύση του πολύποδα, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση του πολύποδα ή την παρακολούθησή του για αλλοιώσεις και μεταβολές.

Τυχόν σημεία και συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, περιλαμβάνουν:

  • Πόνο ή ευαισθησία στην περιοχή του στομάχου
  • Ναυτία
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Αναιμία

Η διάγνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με την διενέργεια γαστροσκόπησης, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί η λήψη τμήματος ιστού για βιοψία.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και την φύση του πολύποδα στομάχου:

Μικροί πολύποδες που δεν είναι αδενώματα: Αυτοί οι πολύποδες ενδέχεται να μην απαιτούν θεραπεία. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και μόνο σπάνια γίνονται καρκινικοί. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει περιοδική παρακολούθηση, ώστε να αφαιρούνται οι αναπτυσσόμενοι πολύποδες ή αυτοί που προκαλούν συμπτώματα.

Μεγάλοι πολύποδες του στομάχου: Αυτοί μπορεί να χρειαστούν αφαίρεση. Οι περισσότεροι πολύποδες του στομάχου μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια ενδοσκόπησης.

Αδενώματα: Αυτοί οι πολύποδες μπορεί να γίνουν καρκινικοί και συνήθως αφαιρούνται κατά την ενδοσκόπηση.

Πολύποδες που σχετίζονται με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση: Αφαιρούνται επειδή έχουν πολλές πιθανότητες να εξελιχθούν σε καρκινικούς.

Πώς γίνεται η κολονοσκόπηση – Προετοιμασία

Η κολονοσκόπηση διενεργείται μόνο από τον ειδικό γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την ορθή προετοιμασία.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, είναι πολύ σημαντικός ο προσεκτικός καθαρισμός του εντέρου για την σωστή και αποτελεσματική εξέταση του βλεννογόνου. Εξίσου σημαντικό είναι το να ακολουθήσει ο ασθενής τις οδηγίες  για την ορθή προετοιμασία, ώστε η εξέταση να διενεργηθεί ομαλά και να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα. Ο γαστρεντερολόγος θα συστήσει κάποιο ειδικό καθαρτικό σκεύασμα, το οποίο θα προκαλέσει διάρροια, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν κόπρανα από το έντερο.

Ο γαστρεντερολόγος εισάγει από τον πρωκτό έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (ενδοσκόπιο), ο οποίος διαθέτει μία κάμερα στο άκρο του, μέσω της οποίας αναμεταδίδεται η εικόνα σε οθόνη. Το ενδοσκόπιο προωθείται στο παχύ έντερο, εξετάζοντας το εσωτερικό του (βλεννογόνος). Στην περίπτωση που ανιχνευθούν αλλοιώσεις, μπορεί να ληφθεί βιοψία για ιστολογική εξέταση, ενώ με την χρήση ενδοσκοπικών εργαλείων μπορεί να πραγματοποιηθεί η αφαίρεση των πολυπόδων.

Ποιος μπορεί να αναπτύξει πολύποδες παχέος εντέρου και στομάχου

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία και μελέτες, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολυπόδων.

  • Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω: Παρότι οι πολύποδες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, μετά την ηλικία των 50 ετών οι πιθανότητες αυξάνονται και για αυτό ο προληπτικός τακτικός έλεγχος είναι επιτακτικός.
  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό
  • Ασθενείς πάσχοντες από νόσο του Crohn και νόσο φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου και του στομάχου
  • Άτομα που πάσχουν από οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση

Πρόληψη

Η γνώση των παραγόντων κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ορισμένων τύπων, όπως οι πολύποδες του παχέος εντέρου, γεγονός που θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν:

  • διαγνωστική κολονοσκόπηση ρουτίνας
  • υιοθέτηση μιας δίαιτας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνει πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης
  • περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ
  • αποφυγή καπνίσματος
  • τακτική άσκηση για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας