Οι οισοφαγικοί κιρσοί είναι διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία εντοπίζονται κατά μήκος του οισοφάγου και μπορεί να αιμορραγήσουν. Παρατηρούνται συχνά σε ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από κίρρωση του ήπατος ή άλλη ηπατική νόσο.

Συμπτώματα

Οι οισοφαγικοί κιρσοί δεν προκαλούν συμπτώματα, εκτός από την περίπτωση που υφίστανται ρήξη (σπάνε). Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον ασθενή, όταν η αιμορραγία είναι σημαντική και οδηγεί σε ζάλη, αδυναμία, αιματηρό έμετο και απώλεια αισθήσεων. Εάν η αιμορραγία είναι περιορισμένη, τότε τα μόνα σημεία αποτελούν τα σκουρόχρωμα ή μαύρα κόπρανα.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας των οισοφαγικών κιρσών

  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Οι μεγάλοι κιρσοί
  • Η σοβαρή ηπατική νόσος
  • Η συνεχιζόμενη κατανάλωση αλκοόλ

Αντιμετώπιση

Όλοι οι ασθενείς με κίρρωση του ήπατος θα πρέπει να ελέγχονται με γαστροσκόπηση, για την παρουσία οισοφαγικών κιρσών και την αντιμετώπισή τους. Σε περίπτωση κίρρωσης του ήπατος, χωρίς κιρσούς, η γαστροσκόπηση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα (ανά 2-3 έτη) για προληπτικούς λόγους.

Παράλληλα, ο γαστρεντερολόγος θα συστήσει τη λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής (β αναστολείς), την αποφυγή του αλκοόλ και τη μείωση του σωματικού βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς, στο πλαίσιο της πρόληψης της εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Ο βασικός στόχος των θεραπευτικών προσεγγίσεων είναι η πρόληψη της αιμορραγίας, καθώς αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο γαστρεντερολόγος ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει σε απολίνωση των οισοφαγικών κιρσών. Κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης, ένας εύκαμπτος σωλήνας (ενδοσκόπιο) εισέρχεται από το στόμα. Στο άκρο του σωλήνα υπάρχουν μικρά «λαστιχάκια» (rubber bands), τα οποία ο γαστρεντερολόγος  δένει γύρω από τους κιρσούς, ώστε να σταματήσει την αιμορραγία.

Αφού η αιμορραγία τεθεί υπό έλεγχο, ο γαστρεντερολόγος ενδέχεται να συστήσει τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα και την πρόληψη της επανεμφάνισης της αιμορραγίας. Η απολίνωση των κιρσών του οισοφάγου θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 4 εβδομάδες για την οριστική απομάκρυνση των κιρσών.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας