Τοποθέτηση γαστροστομίας

Η διαδερμική γαστροστομία (PEG) είναι η διαδικασία τοποθέτησης ενός σωλήνα σίτισης, ο οποίος επιτρέπει την λήψη τροφής απευθείας μέσω του στομάχου. Αυτός ο τύπος σίτισης είναι επίσης γνωστός ως παρεντερική σίτιση ή παρεντερική διατροφή και η διαδικασία τοποθέτησης δεν συνιστά χειρουργική επέμβαση.

Γιατί τοποθετείται ο σωλήνας γαστροστομίας

Ο γαστρεντερολόγος, θα τοποθετήσει τον σωλήνα σίτισης προσωρινά ή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για διαφορετικούς λόγους. Η βασική ένδειξη της τοποθέτησης του σωλήνα είναι η δυσφαγία, δηλαδή η δυσκολία λήψης ή/και κατάποσης της τροφής. Η δυσφαγία μπορεί να οφείλεται σε κρανιακό τραυματισμό, νευρολογικές παθήσεις, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ή σε διαταραχής λήψης τροφής. Επίσης, δυσφαγία μπορεί να προκληθεί σε περιπτώσεις συγγενών ανωμαλιών του οισοφάγου ή του στόματος ή μετεγχειρητικά, σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις του στόματος, του οισοφάγου ή του στομάχου.

Πώς γίνεται η τοποθέτηση της γαστροστομίας

Η διαδικασία πραγματοποιείται υπό γενική ή ήπια αναισθησία. Ο γαστρεντερολόγος μέσω μίας μικρής τομής στην πρόσθια περιοχή της κοιλίας εισάγει τον σωλήνα σίτισης στο στομάχι και με το φούσκωμα ενός μπαλονιού, που βρίσκεται στο άκρο του σωλήνα στο στομάχι, σταθεροποιείται εντός των τοιχωμάτων του οργάνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει καθοδήγηση από καθετήρα, που φέρει μικρή κάμερα στο άκρο του, για την πιο στοχευμένη τοποθέτηση του σωλήνα.

Η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική και περιορίζει στο ελάχιστο τους κινδύνους και τις επιπλοκές μίας ανοικτής χειρουργικής επέμβασης. Μπορεί να παρατηρηθεί ήπιος πόνος, ο οποίος όμως υποχωρεί σύντομα. Με την πάροδο 2-3 24 ωρών μπορεί να αρχίσει σταδιακά να αυξάνεται η λήψη αλεσμένης τροφής μέσω του σωλήνα.

Είναι σημαντικό ο ασθενής και οι οικείοι του να εκπαιδευτούν στην φροντίδα της περιοχής γύρω από το σωλήνα, στην χορήγηση της τροφής μέσω του σωλήνα, αλλά και στην αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών, όπως η μετακίνηση του σωλήνα, και τα πιθανά σημεία λοίμωξης.

Κόστος

Για το κόστος της διαδικασίας γαστροστομίας, θα ενημερωθείτε από τον γαστρεντερολόγο.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας