Η διαφραγματοκήλη είναι η κατάσταση κατά την οποία τμήμα του στομάχου προβάλλει εντός του θώρακα, μέσω του διαφράγματος. Το διάφραγμα αποτελεί την ανατομική δομή, η οποία διαχωρίζει τα όργανα της θωρακικής κοιλότητας από την κοιλιακή περιοχή.

Αποτελεί μία αρκετά κοινή πάθηση στον γενικό πληθυσμό, που όταν είναι μικρή, συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα και μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Ωστόσο, μια μεγαλύτερη διαφραγματοκήλη μπορεί να επιτρέψει σε τροφή και οξέα να επιστρέψουν στον οισοφάγο, οδηγώντας σε αίσθημα καύσου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης

Τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης μπορούν να διαφέρουν ανάλογα το μέγεθος, την έκταση και την αιτία που την προκαλεί. Στις περιπτώσεις εκδήλωσης συμπτωμάτων, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα καύσου στο στήθος
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Δυσκολία κατάποσης
  • Κοιλιακό ή/και θωρακικό άλγος
  • Ταχύπνοια
  • Αίσθημα κορεσμού μετά από λήψη μικρής ποσότητας τροφής
  • Αιματέμεση ή σκουρόχρωμα κόπρανα, που ίσως υποδεικνύουν αιμορραγία στο γαστρεντερικό

Πότε να πρέπει να επισκεφθείτε τον γαστρεντερολόγο

Εάν τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα ή προκαλούν δυσφορία, ο γαστρεντερολόγος θα θέσει τη σωστή διάγνωση. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να σχετίζονται με αρκετές διαφορετικές παθήσεις, επομένως η στοχευμένη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματική θεραπεία και αντιμετώπιση.

Ποια είναι τα αίτια της διαφραγματοκήλης

Η διαφραγματοκήλη μπορεί να είναι συγγενής, δηλαδή να υπάρχει από τη γέννηση, ή οξεία και προκύπτει, όταν οι σύνδεσμοι που στηρίζουν τον οισοφάγο χαλαρώνουν.

Η  ηλικία, η παχυσαρκία και η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο γαστρεντερολόγος θα προχωρήσει σε διάγνωση της διαφραγματοκήλης η οποία ξεκινά με την λήψη πλήρους ιστορικού και κλινική εξέταση. Θα επιβεβαιωθεί με ακτινολογικό και απεικονιστικό έλεγχο, που περιλαμβάνει:

Με την βοήθεια των παραπάνω διαγνωστικών εξετάσεων, ο γαστρεντερολόγος θα αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες, που οδηγούν σε αυτά τα συμπτώματα και έτσι θα καθοριστεί η κατάλληλη θεραπεία.

Πώς αντιμετωπίζεται η διαφραγματοκήλη

Στις περιπτώσεις μικρού μεγέθους διαφραγματοκήλης, χωρίς καθόλου ή με ήπια μόνο συμπτώματα, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική, με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μείωση του σωματικού βάρους, αλλαγή της διατροφής και διακοπή του καπνίσματος. Ενδέχεται να χρειαστεί η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, κυρίως για την αντιμετώπιση του υποκείμενου βασικού συμπτώματος της διαφραγματοκήλης, την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, κατά τις οποίες η διαφραγματοκήλη εκδηλώνεται με σοβαρά συμπτώματα, θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση με λαπαροσκοπική θολοπλαστική η οποία επιτυγχάνει άριστα αποτελέσματα.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας