Η ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή είναι η διαδικασία αφαίρεσης προκαρκινικών βλαβών (πολυπόδων) από τον πεπτικό σωλήνα. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική και σύγχρονη τεχνική, με την οποία δίνεται η δυνατότητα αφαίρεσης του τμήματος του αλλοιωμένου βλεννογόνου, αφήνοντας ανέπαφο τον υποκείμενο ιστό. Παράλληλα, οι προκαρκινικές βλάβες απομακρύνονται έγκαιρα, ελαττώνοντας σημαντικά την ανάγκη για χειρουργική εκτομή τους.

Γιατί ο ιατρός σύστησε να προχωρήσουμε σε ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή

Η ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή πραγματοποιείται για την αφαίρεση των πολυπόδων, δηλαδή των προκαρκινικών βλαβών (συνήθως μικρότερων ή ίσων των 2 εκ.), που αναπτύσσονται κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα.

Υπάρχουν 3 είδη πολυπόδων:

  • οι έμμισχοι, οι οποίοι προβάλλουν ελάχιστα από την επιφάνεια του βλεννογόνου,
  • οι άμισχοι, που προβάλλουν, χωρίς όμως εμφανές σημείο προβολής, και οι επίπεδοι πολύποδες, οι οποίοι δεν προβάλλουν καθόλου, ή ελάχιστα. Στις περιπτώσεις αυτές, η αντιμετώπιση με ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή είναι θεμιτή επιλογή, καθώς οι αλλοιώσεις αυτές μπορούν να αφαιρεθούν, χωρίς να επηρεαστούν τα υπόλοιπα τμήματα του ιστού, με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.

Επιπλέον, ο ιατρός σας μπορεί να έχει συστήσει την διενέργεια της μεθόδου αυτής, για την αντιμετώπιση του οισοφάγου Barret ή σε πρώιμα στάδια καρκίνου του οισοφάγου ή του παχέος εντέρου.

Ποια είναι η διαδικασία και τι προετοιμασία χρειάζεται

Η ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή διενεργείται με την χρήση ενός ενδοσκοπίου (γαστροσκόπιο ή κολονοσκόπιο). Μέσω του λεπτού και εύκαμπτου αυτού σωλήνα, διάφορα ιατρικά εργαλεία μπορούν να εισχωρήσουν στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Αφού ο ασθενής λάβει ενδοφλεβίως αναισθητική ουσία, το ενδοσκόπιο εισέρχεται  και κατευθύνεται στην περιοχή, που έχει ανιχνευθεί η βλάβη. Ακολουθεί η αναγνώριση και ο εντοπισμός της  αλλοίωσης και σε αυτό το σημείο γίνεται έγχυση διαλυμάτων κάτω από τους πολύποδες, ώστε να διαχωρισθεί ο βλεννογόνος από τον υποβλεννογόνιο χιτώνα του εντέρου. Κατόπιν της επαρκούς ανύψωσης, πραγματοποιείται η εκτομή με ειδικό εργαλείο, σε μορφή βρόγχου και το τμήμα που φέρει την βλάβη, απομακρύνεται μέσω του ενδοσκοπίου. Η διαδικασία πραγματοποιείται υπό την παρουσία αναισθησιολόγου.

Η μέθοδος αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρο γαστρεντερολόγο, καθώς η αφαίρεση των πολυπόδων θα πρέπει να είναι πλήρης, ώστε να αποφευχθούν υπολείμματα της βλάβης στην περιοχή.

Με την ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή, οι πολύποδες αφαιρούνται αποτελεσματικά στο 95% των περιπτώσεων περίπου, και έχουν καταγραφεί ελάχιστα περιστατικά υποτροπής.

Πριν την ενδοσκόπηση, ο ιατρός θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για τυχόν λήψη φαρμάκων, συνταγογραφούμενων και μη, γνωστές αλλεργίες και συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθεια, αναπνευστικές παθήσεις κτλ. Ενδεχομένως, να ζητηθεί η διακοπή της λήψης ορισμένων φαρμάκων προσωρινά ή η τροποποίηση της δοσολογίας. Θα δοθούν οδηγίες για την διατροφή και την ενυδάτωση μία ημέρα πριν, ενώ αναλόγως της περιοχής διενέργειας της εκτομής, ίσως χρειαστεί ο καθαρισμός του εντέρου, με την χρήση κάποιας καθαρτικής ουσίας.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές

Η ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή είναι σε γενικές γραμμές μία ασφαλής διαδικασία, με χαμηλό ποσοστό επιπλοκών (περίπου 5%). Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν κυρίως την αιμορραγία, και σε σπάνιες περιπτώσεις τη στένωση  και την διάτρηση. Η αιμορραγία αποτελεί την πιο κοινή επιπλοκή, ωστόσο συνήθως εκδηλώνεται κατά την διάρκεια της ενδοσκόπησης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Κόστος

Για το κόστος της ενδοσκοπικής βλεννογονεκτομής θα ενημερωθείτε αναλυτικά από τον γαστρεντερολόγο. Θα συζητήσετε μαζί του όλη τη διαδικασία θα σας λύσει κάθε απορία.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας