Η ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP – Endoscopic retrograde cholangiopancreatography) αποτελεί εξέταση κατά την οποία μελετώνται οι χοληφόροι οδοί, μέσω των οποίων η χολή ρέει προς το έντερο και ο παγκρεατικός πόρος και αντιμετωπίζονται παθήσεις των χοληφόρων και του παγκρέατος. Η εξέταση πραγματοποιείται με την βοήθεια ακτίνων Χ και ενός ενδοσκοπίου (εύκαμπτος σωλήνας, ο οποίος φέρει μία κάμερα στο άκρο του που εισέρχεται στο σώμα).

Γιατί χρειάζεται να κάνω ERCP

Ο γαστρεντερολόγος σας έχει συστήσει την διενέργεια ERCP προκειμένου να γίνει θεραπευτική παρέμβαση.

Ενδείξεις για την διενέργεια ERCP αποτελούν:

  • Χοληδοχολιθίαση (λίθοι των χοληφόρων οδών)
  • Ίκτερος
  • Όγκος χοληφόρων οδών ή του παγκρέατος
  • Χρόνια παγκρεατίτιδα
  • Λοίμωξη των χοληφόρων οδών
  • Πριν από προγραμματισμένες επεμβάσεις επί των χοληφόρων, για την ακριβή εκτίμηση του προβλήματος
  • Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα
  • Ουλώδης στένωση του σφιγκτήρα του Oddi

Τι προετοιμασία απαιτείται

Ο γαστρεντερολόγος θα σας ενημερώσει αναλυτικά για τα απαραίτητα βήματα προετοιμασίας πριν τη διενέργεια της εξέτασης. Η προετοιμασία περιλαμβάνει:

  • Νηστεία από τροφή και υγρά τουλάχιστον για 8 ώρες πριν την εξέταση, ώστε το ενδοσκόπιο να έχει δυνατότητα να φτάσει στην 2η μοίρα του δωδεκαδακτύλου. Σε γενικές γραμμές, μικρή ποσότητα νερού είναι αποδεκτή έως και 2 ώρες πριν.
  • Αποφυγή του καπνίσματος
  • Ενημερώστε τον ιατρό σας εάν έχετε παρουσιάσει στο παρελθόν αλλεργική αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή
  • Ενημερώστε εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Ο γαστρεντερολόγος θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τη λήψη της πριν και μετά την εξέταση.

Πώς διενεργείται η ERCP

Η ERCP αποτελεί μία διαδικασία, που συνήθως χρειάζεται ημερήσια νοσηλεία και στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στο σπίτι αυθημερόν.  Ο ασθενής θα λάβει ενδοφλεβίως ήπιο αναισθητικό μέσο (μέθη), για τη χαλάρωση κατά τη διάρκεια της εξέτασης και τοπικό αναισθητικό στον λαιμό. Η ERCP πραγματοποιείται υπό την παρουσία αναισθησιολόγου και σε χώρο με ακτινοσκοπικό μηχάνημα.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης:

Χορηγείται η ενδοφλέβια μέθη και το τοπικό αναισθητικό στον λαιμό. Το ενδοσκόπιο εισάγεται στο στόμα και κατευθύνεται διά μέσου του οισοφάγου και του στομάχου στο φύμα του Vater, στον δωδεκαδάκτυλο. Στο σημείο αυτό ο γαστρεντερολόγος θα διοχετεύσει ειδικούς καθετήρες με σκιαγραφικό υγρό στον χοληδόχο ή παγκρεατικό πόρο. Το σκιαγραφικό υγρό εγχέεται και πραγματοποιείται απεικόνιση. Σε περίπτωση θεραπευτικής προσέγγισης για την αφαίρεση λίθων ή την τοποθέτηση stent, πραγματοποιείται σφιγκτηροτομή.

Με το πέρας της εξέτασης, ο ασθενής αφυπνίζεται και μετά από μερικές ώρες και ύστερα από σύσταση του γαστρεντερολόγου, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του υπό την παρουσία συνοδού.

Σε περίπτωση που παρουσιάζονται πυρετός, ρίγη, ερεθισμός ή αιμορραγία (μαύρα κόπρανα), κλιμακούμενος πόνος στον λαιμό ή δυσκολία κατάποσης πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο ιατρός.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές

Η ERCP αποτελεί μία εξέταση που παρέχει κλινική ασφάλεια και αρκετά χαμηλά ποσοστά ανεπιθύμητων παρενεργειών. Ωστόσο, παραμένει επεμβατική τεχνική και ως εκ τούτου συνυπάρχει μικρός αριθμός επιπλοκών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενδοφλέβια μέθη μπορεί να προκαλέσει αλλεργία σε κάποιους ασθενείς, αλλά μία τέτοια επιπλοκή είναι σπάνια. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες αποτελούν η οξεία χολαγγειίτιδα, η οξεία παγκρεατίτιδα, η επιμόλυνση των ψευδοκύστεων του παγκρέατος, αιμορραγία  μετά από σφιγκτηροτομή και πολύ σπανιότερα διάτρηση, λόγω του ενδοσκοπίου.

Η εμπειρία και τεχνική του γαστρεντερολόγου και η παρουσία άρτια εκπαιδευμένου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού εξασφαλίζει την ομαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή της εξέτασης, χωρίς επιπλοκές.

Κόστος

Ο ιατρός σας και το προσωπικό του ιατρείου θα σας ενημερώσουν αναλυτικά για το κόστος της εξέτασης και θα λύσουν κάθε απορία που μπορεί να προκύψει.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας