Η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή αποτελεί την μη επεμβατική διαδικασία, με την οποία αφαιρούνται οι πολύποδες του σωλήνα του πεπτικού, κατά την διάρκεια της κολονοσκόπησης. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι, που τις περισσότερες φορές μοιάζουν με μικρά, επίπεδα εξογκώματα ή μικροσκοπικά. Ωστόσο, επειδή οι πολύποδες προκαλούνται από μη φυσιολογική κυτταρική ανάπτυξη και, όπως ο καρκίνος, αναπτύσσονται μέσω ταχέως διαιρούμενων κυττάρων, μπορούν να γίνουν κακοήθεις. Αναφέρεται πως περίπου το 50% των μεσηλίκων ατόμων, θα εμφανίσουν έστω ένα περιστατικό πολύποδα στην διάρκεια της ζωής τους.

Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να καθορίσει εάν ένας πολύποδας είναι κακοήθης ή καλοήθης, πραγματοποιώντας βιοψία (αποστολή δείγματος ιστού για εξέταση από παθολόγο).

Οι πολύποδες συχνά δεν σχετίζονται με κανένα απολύτως σύμπτωμα. Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι πολύποδες μπορεί να προκαλέσουν:

  • αιμορραγία από το ορθό
  • κοιλιακό πόνο
  • ανωμαλίες του εντέρου

Μια πολυποδεκτομή συμβάλλει στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων. Η διαδικασία χρειάζεται, όταν ανιχνεύονται πολύποδες κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης.

Προετοιμασία

Αφού ο γαστρεντερολόγος πραγματοποιήσει πλήρη κλινικό έλεγχο και λήψη αναλυτικού ιστορικού, θα προχωρήσει στην διενέργεια της πολυποδεκτομής κατά την κολονοσκόπηση. Θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενή, που περιλαμβάνουν την λήψη καθαρτικού σκευάσματος το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης, με στόχο τον καθαρισμό του εντέρου.

Η διατροφή πριν την εξέταση

Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει μία ήπια διατροφή μερικές ημέρες πριν την εξέταση και καλό είναι να αποφευχθούν:

  • όσπρια
  • φρούτα
  • λαχανικά
  • ξηροί καρποί
  • προϊόντα ολικής αλέσεως
  • γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι)

Την ημέρα πριν την εξέταση, η δίαιτα μπορεί να περιλαμβάνει καφέ ή τσάι, φιδέ με ζωμό από κοτόπουλο ή μοσχάρι χωρίς το κρέας ή ζελέ. Η κατανάλωση τροφής θα πρέπει να σταματήσει  πριν την λήψη της προετοιμασίας για την κολονοσκόπηση και η λήψη υγρών περίπου 4 ώρες πριν.

Πώς γίνεται η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή

Το ειδικό ενδοσκόπιο διέρχεται από τον αυλό του εντέρου και ο πολύποδας αφαιρείται. Η διάρκεια της διαδικασίας και η εμφάνιση ενδεχόμενων επιπλοκών, καθορίζονται εξ’ ολοκλήρου από το μέγεθος και τη θέση των πολυπόδων. Είναι ωστόσο σημαντικό να σημειωθεί, πως οι πολύποδες δεν εμφανίζονται με συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ανιχνεύονται σε τυχαίο έλεγχο, όταν όμως εκδηλωθούν συμπτώματα, ο καρκίνος θα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Επομένως, είναι κρίσιμη η πρόληψη με την διενέργεια κολονοσκόπησης, μετά από ορισμένη ηλικία.

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή αποτελεί μία ασφαλή διαδικασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί, διάτρηση, αιμορραγία ακόμη και περίπου 20 ημέρες μετά. Η τακτική παρακολούθηση από τον γαστρεντερολόγο θα συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση τυχόν ανεπιθύμητων επιπλοκών.

Η εμφάνιση των επιπλοκών αυτών είναι σπάνια και αντιμετωπίζεται με συντηρητικές μεθόδους, ενώ σε ακόμη πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Κόστος

Για το κόστος της ενδοσκοπικής πολυποδεκτομής θα σας ενημερώσει ο γαστρεντερολόγος και η ομάδα του ιατρείου.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας