Η εντεροσκόπηση είναι η εξέταση του τμήματος του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για μία ενδοσκοπική διαγνωστική διαδικασία, παρόμοια με την γαστροσκόπηση, η οποία στοχεύει στην διερεύνηση του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, την ανίχνευση παθήσεων και λήψη ιστού για βιοψία.

Το λεπτό έντερο αποτελεί μία περιοχή αρκετά απροσπέλαστη από διαγνωστικά εργαλεία. Σε αυτό το πλαίσιο, η εντεροσκόπηση πραγματοποιείται με έναν μακρύ και λεπτό σωλήνα (εντεροσκόπιο), το οποίο μπορεί να εξετάσει τον οισοφάγο, το στομάχι, τον δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο, καθώς εισάγεται από το στόμα ή από τον πρωκτό.

Γιατί ο γαστρεντερολόγος μου σύστησε τη διενέργεια εντεροσκόπησης

Η βασικότερη ένδειξη για διενέργεια εντεροσκόπησης είναι η ανεξήγητη και απροσδιόριστη αιμορραγία. Περαιτέρω ενδείξεις, συνιστούν:

  • Ευρήματα στην εντεροσκόπηση με κάψουλα
  • Ανίχνευση παθήσεων του λεπτού εντέρου
  • Πολύποδες
  • Σύνδρομα δυσαπορρόφησης (όπως είναι η κοιλιοκάκη)
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου

Σε κάποιες περιπτώσεις, η εντεροσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο πλήρους διαγνωστικού ελέγχου ή μετά από απεικονιστικό έλεγχο. Η επιλογή της διαγνωστικής διαδικασίας που θα διενεργηθεί, καθορίζεται από αρκετούς παράγοντες, όπως είναι το ιστορικό του ασθενούς, η κλινική εικόνα, και η εμπειρία που έχει ο γαστρεντερολόγος.

Πώς γίνεται η εξέταση

Κατά την εντεροσκόπηση, η μέθη δεν είναι απαραίτητη, παρά μόνο σε αγχώδεις ασθενείς, οπότε σε τέτοια περίπτωση, η ήπια καταστολή θα συμβάλλει στο να ανεχθεί καλύτερα ο ασθενής την εξέταση και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία είναι απλή: Τοπικό αναισθητικό ψεκάζεται στον φάρυγγα και το εντεροσκόπιο εισάγεται, προκειμένου να κατευθυνθεί στο έντερο. Σε ορισμένες καταστάσεις, είναι απαραίτητη η λήψη ιστού για βιοψία.

Η εντεροσκόπηση μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως και μία ώρα, ανάλογα την περίπτωση και την δυνατότητα προσπέλασης του εντεροσκοπίου στα σημεία ενδιαφέροντος. Επιπλέον, αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να πραγματοποιηθεί η καυτηρίαση βλαβών.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην αντίστροφη περίπτωση, δηλαδή κατά την εισαγωγή του εντεροσκοπίου από τον πρωκτό.

Ο γαστρεντερολόγος πρέπει να γνωρίζει πριν την εξέταση αν:

  • Λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή
  • Αντιμετωπίζετε καρδιολογική ή νεφρική πάθηση ή πάθηση του αναπνευστικού
  • Έχετε κάποιο μεταλλικό εμφύτευμα (καρδιακή βαλβίδα, μεταλλική άρθρωση, κτλ)
  • Στο παρελθόν είχατε αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα
  • Υπάρχει εγκυμοσύνη

Ο γαστρεντερολόγος γνωρίζει τις παραμέτρους που θα πρέπει ληφθούν υπόψιν πριν την διενέργεια της εξέτασης. Θα λάβει αναλυτικό και πλήρες ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό και θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση.

Κόστος Εντεροσκόπησης

Το κόστος της εξέτασης είναι προσιτό. Ο ιατρός σας και το προσωπικό του ιατρείου θα σας ενημερώσουν αναλυτικά γι’ αυτό και θα λύσουν κάθε απορία που μπορεί να έχετε.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας