Η διαδικασία αφαίρεσης ραδιοσυχνοτήτων HALO είναι μια ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική διαδικασία, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με οισοφάγο Barrett με δυσπλασία.

Ο οισοφάγος Barret αποτελεί την πιο σοβαρή επιπλοκή της οισοφαγίτιδας και συνίσταται στην παθολογική αλλαγή των κυττάρων, που σχηματίζουν το εσωτερικό τοίχωμα του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου. Δεν εμφανίζουν όλα τα άτομα με συμπτώματα παλινδρόμησης, οισοφάγο Barrett. Ωστόσο, η ανάπτυξη του οισοφάγου Barrett, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου. Η πιθανότητα εμφάνισης εξαρτάται από τον βαθμό εξέλιξης του υποκείμενου οισοφάγου Barrett (χαμηλού βαθμού δυσπλασία ή υψηλού βαθμού δυσπλασία).

Ο οισοφάγος Barrett με δυσπλασία που παραμένει άνευ θεραπείας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου αργότερα στη ζωή.

Η διαδικασία HALO πραγματοποιείται σε ασθενείς με οισοφάγο Barrett, με υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην αφαίρεση των αλλοιωμένων ιστών.

Πώς πραγματοποιείται η μέθοδος HALO

Ο γαστρεντερολόγος χρησιμοποιεί κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη θερμική ενέργεια για την εξάλειψη του κατεστραμμένου οισοφαγικού ιστού (καυτηριασμός), που έχει ως αποτέλεσμα τον οισοφάγο Barrett, ενώ οι υγιείς ιστοί παραμένουν άθικτοι. Στη συνέχεια, νέος υγιής ιστός αναπτύσσεται ξανά στη θέση των κατεστραμμένων ιστών που έχουν αφαιρεθεί. Το μήκος του τμήματος του οισοφάγου Barrett και η ανταπόκριση του κάθε ατόμου στην αφαίρεση με ραδιοσυχνότητες θα καθορίσουν πόσες θεραπείες θα χρειαστούν (κατά μέσο όρο 3-5 θεραπείες για ένα μακρύ τμήμα).

Στην περίπτωση αφαίρεσης ενός μικρού μόνο τμήματος, η μέθοδος HALO διαρκεί περίπου 30 λεπτά.  Δεδομένου ότι πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, ο ασθενής θα βρίσκεται υπό ελεγχόμενη αναισθησία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, με την παρουσία έμπειρου αναισθησιολόγου.

Υπάρχουν πολύ λίγοι περιορισμοί που πρέπει να ληφθούν υπόψη μετά τη  διαδικασία. Παρόλο που δεν θα υπάρχουν τομές, καλό θα ήταν να υπάρχει ένας συνοδός για την μεταφορά στο σπίτι. Μπορεί να αναφερθούν μικρές, ήπιες ενοχλήσεις και πόνοι τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά αυτές δεν είναι σοβαρές. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του την επόμενη μέρα της διαδικασίας.

Η μέθοδος HALO αποτελείται από 2 τύπους συστήματος: το HALO 360 και HALO 90. Η επιλογή του κατάλληλου τύπου εξαρτάται από την έκταση της βλάβης του οισοφάγου Barret και το μέγεθος του τμήματος, που πρέπει να αφαιρεθεί.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές

Αν και η διαδικασία HALO θεωρείται ασφαλής και είναι ελάχιστα επεμβατική, υπάρχουν ορισμένες επιπλοκές, που ενδέχεται να αναφερθούν, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσφορία στο στήθος
  • Πονόλαιμο
  • Δυσκολία κατάποσης για λίγες ημέρες
  • Ρήξη ή διάτρηση του βλεννογόνου
  • Λοίμωξη
  • Στένωση του οισοφάγου (σπάνια)
  • Μικρή οξεία αιμορραγία

Εάν ο πόνος επιμένει, μπορεί να χρειαστεί η λήψη αναλγητικού μετά την διαδικασία. Ωστόσο, οι επιπλοκές αναφέρονται σπάνια και αποτελούν συχνό φαινόμενο στην πλειοψηφία των ασθενών.

Κόστος

Για το κόστος της διενέργειας HALO, θα σας ενημερώσει αναλυτικά ο ιατρός και το προσωπικό του ιατρείου.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας