Η μανομετρία του οισοφάγου αποτελεί μια διαγνωστική εξέταση, η οποία δείχνει αν ο οισοφάγος λειτουργεί σωστά. Ο οισοφάγος είναι ένας μακρύς, μυϊκός σωλήνας, που συνδέει το φάρυγγα με το στομάχι. Κατά την κατάποση, ο οισοφάγος συστέλλεται και ωθεί την τροφή στο στομάχι. Κατά την μανομετρία του οισοφάγου μετρώνται αυτές οι συσπάσεις. Η εξέταση καταγράφει επίσης τη δύναμη και τον συντονισμό των οισοφαγικών μυών, καθώς μετακινούν την τροφή προς το στομάχι.

Γιατί ο ιατρός μου σύστησε μανομετρία οισοφάγου

Η μανομετρία του οισοφάγου μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κίνηση της τροφής μέσω του οισοφάγου προς το στομάχι. Η εξέταση καταγράφει το αποτελεσματικό άνοιγμα και κλείσιμο των σφιγκτήρων μυών του οισοφάγου, καθώς και την πίεση, την ταχύτητα και τον ρυθμό των συσπάσεων των οισοφαγικών μυών, που μετακινούν την τροφή προς το στομάχι.

Η μανομετρία του οισοφάγου μπορεί να συμβάλλει στην διάγνωση των παρακάτω καταστάσεων:

  • Σπασμό του οισοφάγου: η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από πολλαπλές και έντονες συσπάσεις των μυών του οισοφάγου.
  • Σκληρόδερμα: πρόκειται για μία σπάνια, αυτοάνοση κατάσταση, στην οποία οι κατώτεροι μυς του οισοφάγου δεν συσπώνται, οδηγώντας σε σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  • Αχαλασία του οισοφάγου: πρόκειται για μία σπάνια πάθηση, κατά την οποία ο σφιγκτήρας στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου δεν χαλαρώνει επαρκώς, ώστε να μπορέσει η τροφή να προωθηθεί στο στομάχι, με αποτέλεσμα την δυσκολία στην κατάποση και την παλινδρόμηση.

Στην περίπτωση που το κύριο σύμπτωμα, το οποίο οδηγεί σε επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο, είναι η δυσκολία κατά την κατάποση (δυσφαγία), σε πρώτο στάδιο άλλες διαγνωστικές δοκιμασίες θα χρειαστεί να διενεργηθούν, όπως ακτινογραφίες ή γαστροσκόπηση. Με τις εξετάσεις αυτές, μπορούν να ανιχνευθούν ή να αποκλειστούν στενώσεις κατά μήκος του οισοφάγου, απόφραξη ή φλεγμονή.

Πώς γίνεται η εξέταση

Η μανομετρία του οισοφάγου μπορεί να πραγματοποιηθεί με συμβατική μανομετρία ή με μανομετρία υψηλής ανάλυσης. Η μανομετρία υψηλής ανάλυσης χρησιμοποιεί περισσότερους αισθητήρες πίεσης και είναι ακριβέστερη στην εκτίμηση των μεταβολών της πίεσης από ό,τι η συμβατική.  Οι περισσότεροι άνθρωποι την ανέχονται καλά και δεν απαιτείται η χορήγηση μέθης ή γενικής αναισθησίας.

Μία αναισθητική ουσία υπό μορφή τζελ ή σπρέι θα χορηγηθεί στην μύτη, ώστε η μανομετρία να πραγματοποιηθεί τελείως ανώδυνα. Ένας καθετήρας οδηγείται μέσω της μύτης στον οισοφάγο. Ο καθετήρας δεν παρεμβαίνει στην αναπνοή και δεν προκαλεί σοβαρές ενοχλήσεις.

Αφού τοποθετηθεί ο καθετήρας, ο ασθενής θα ξαπλώσει ανάσκελα ή θα καθίσει στην εξεταστική κλίνη. Όσο ο καθετήρας παραμένει τοποθετημένος, θα ζητηθεί η κατάποση μερικών γουλιών νερού, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος με τον καθετήρα καταγράφει την πίεση, την ταχύτητα και το μοτίβο των συσπάσεων των οισοφαγικών μυών. Με το πέρας της εξέτασης και αφού έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες μετρήσεις, ο καθετήρας αποσύρεται. Η εξέταση είναι σύντομη και συνήθως έχει διάρκεια 30-40 λεπτά.

Προετοιμασία

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία πριν τη διενέργεια της μανομετρίας του οισοφάγου, παρά μόνο νηστεία από τροφή και υγρά περίπου 6 ώρες πριν την εξέταση. Πάντοτε πρέπει να αναφέρεται στον γαστρεντερολόγο η λήψη οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής.

Μετά την εξέταση

Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι διαθέσιμα 1-2 ημέρες μετά την εξέταση και συζητιούνται αναλυτικά με τον γαστρεντερολόγο, ώστε να τεθεί το πλάνο της αντιμετώπισης της υποκείμενης πάθησης.

Κόστος

Ο ιατρός θα σας ενημερώσει για το κόστος και θα λύσει κάθε απορία σας για την εξέταση.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας