Τι είναι η μανομετρία ορθού

Πρόκειται για μία διαγνωστική εξέταση, κατά την οποία διερευνάται η λειτουργικότητα του κατώτερου πεπτικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει το παχύ έντερο, το ορθό και τον πρωκτό. Η μανομετρία του ορθού πραγματοποιείται προκειμένου να ελεγχθεί η ευαισθησία και η ανταπόκριση του ορθού και των σφιγκτήρων μυών του πρωκτού, με την βοήθεια ενός μικρού καθετήρα.

Γιατί ο ιατρός μου ζήτησε να κάνω μανομετρία ορθού

Η μανομετρία του ορθού μπορεί να αποτελεί μέρος ενός συνόλου διαγνωστικών εξετάσεων, ή στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου. Οι συνηθέστερες ενδείξεις, που θα οδηγήσουν στη σύσταση για την διενέργεια της εξέτασης αποτελούν:

  • Ακράτεια κοπράνων
  • Δυσκοιλιότητα
  • Νόσος του Hirschsprung (κυρίως στα παιδιά)

Το ορθό συνδέεται με τον πρωκτό και συνιστά το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου, στο οποίο αποθηκεύονται προσωρινά τα κόπρανα, πριν την αφόδευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λειτουργία του ορθού και των σφιγκτήρων του πρωκτού διαταράσσεται, οδηγώντας σε δυσάρεστες επιπλοκές. Οι σφιγκτήρες του πρωκτού σχηματίζουν έναν δακτύλιο, ο οποίος ανοίγει και κλείνει σε κατάλληλες στιγμές, επιτρέποντας την απομάκρυνση των περιττωμάτων. Όταν οι μύες αυτοί δυσλειτουργούν μπορεί να προκληθεί ακούσια διαρροή του περιεχομένου.

Οι καταστάσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση του πάσχοντα, καθώς τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά και δημιουργούν το αίσθημα της ντροπής. Επομένως, η διάγνωσή τους είναι σημαντική, τόσο για τον εντοπισμό συνυπαρχουσών καταστάσεων, όσο και την ανακούφιση και διαχείριση των συμπτωμάτων.

Προετοιμασία

Ο γαστρεντερολόγος θα σας δώσει οδηγίες για τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Θα χρειαστεί νηστεία από τροφές για 12 ώρες και η διενέργεια κλύσματος για τον πλήρη καθαρισμός της περιοχής από κόπρανα. Η εξέταση δεν απαιτεί μέθη ή γενική αναισθησία, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης με τυχόν φαρμακευτική αγωγή.

Πώς γίνεται η εξέταση

Η εξέταση η απλή και ανώδυνη και στις περισσότερες περιπτώσεις, μικρής χρονικής διάρκειας. Δεν χρειάζεται αναισθησία ή μέθη, γιατί η συνεργασία του ασθενή ίσως χρειαστεί. Ο γαστρεντερολόγος τοποθετεί τον ασθενή σε αριστερή πλάγια θέση, και ένας καθετήρας που εισάγεται από τον πρωκτό, οδηγείται στο ορθό. Στο άκρο του εντός του ορθού φέρει ένα μικρό μπαλόνι, το οποίο σταδιακά γεμίζει με αέρα, οδηγώντας στη σύσπαση των μυών και των νεύρων του ορθού και του πρωκτού. Στο εξωτερικό του άκρο, ο καθετήρας συνδέεται με συσκευή, η οποία καταγράφει τις συσπάσεις και της μεταβολές της πίεσης. Ο ασθενής θα αισθανθεί μόνο μία ήπια ενόχληση και καθόλου πόνο, ενώ η εξέταση δεν συνοδεύεται από επιπλοκές. Μετά το πέρας της εξέτασης, ο καθετήρας αφαιρείται και ο γαστρεντερολόγος θα αναλύσει τις μετρήσεις, που έχουν ληφθεί.

Η μανομετρία του ορθού αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο, τόσο μεμονωμένα, όσο και ως μέρος συνολικού ελέγχου συμπτωμάτων ή προεγχειρητικού ελέγχου. Η θεραπεία, που θα συστηθεί από τον ειδικό γαστρεντερολόγο, καθορίζεται από το είδος, την βαρύτητα και την αιτία των συμπτωμάτων, και μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στην διατροφή και τις συνήθειες άσκησης, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, ή σε ορισμένες περιπτώσεις χειρουργική αποκατάσταση.

Τι να έχω μαζί μου

Την ημέρα της εξέτασης θα έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας, το ΑΜΚΑ σας και την αστυνομική σας ταυτότητα. Η παρουσία συνοδού δεν είναι απαραίτητη, καθώς δεν θα έχετε καμία ενόχληση με το πέρας της εξέτασης και δεν θα έχετε λάβει μέθη ή γενική αναισθησία.

Κόστος

Το κόστος της εξέτασης είναι προσιτό. Ο ιατρός σας και το προσωπικό του ιατρείου θα σας ενημερώσουν αναλυτικά για αυτό και θα λύσουν κάθε απορία που μπορεί να προκύψει.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας