Το τεστ αναπνοής αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για την ανίχνευση και τον προσδιορισμό της παρουσίας ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο στομάχι.

Τι είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Τo Helicobacter pylori αποτελεί ένα βακτήριο, το οποίο προκαλεί λοίμωξη στο στομάχι ή τον δωδεκαδάκτυλο, οδηγώντας σε γαστρίτιδα, έλκος, ή σε σπάνιες περιπτώσεις γαστρικό καρκίνο. Αποτελεί κύρια αιτία ανάπτυξης πεπτικού έλκους, ελαττώνοντας τον προστατευτικό ιστό του στομάχου και έτσι καθιστώντας το πιο ευάλωτο στην αλλοίωση, που προκαλεί το γαστρικό υγρό. Η ανίχνευση της παρουσίας του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού είναι κρίσιμη κατά τη διαχείριση και αντιμετώπιση του πεπτικού έλκους και συνιστά κύριο βήμα στην πρόληψη της ανάπτυξης του και της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών.

Πώς γίνεται η εξέταση

Η εξέταση είναι απλή, σύντομη και τελείως ανώδυνη. Ο γαστρεντερολόγος θα σας ζητήσει να φυσήξετε σε 2 μπουκαλάκια, ώστε να ληφθεί δείγμα από την αναπνοή ως σημείο αναφοράς. Στη συνέχεια, θα πιείτε ένα ποτήρι πορτοκαλάδα μαζί με μια ποσότητα άγευστης ουσίας και μετά την πάροδο 30 λεπτών, θα επαναλάβετε την εκπνοή σε μπουκαλάκια. Όταν τα δείγματα ληφθούν, ένα μηχάνημα υψηλής ακρίβειας θα καταμετρήσει το 13C του εκπνεόμενου αέρα. Με την ολοκλήρωση του τεστ, η μέτρηση των επιπέδων του 13C πριν και μετά την λήψη της πορτοκαλάδας με το ειδικό υγρό θα καθορίσει το αρνητικό ή θετικό αποτέλεσμα του τεστ.

Ποια είναι η προετοιμασία πριν το τεστ

Ο γαστρεντερολόγος θα σας ενημερώσει για όλες τις απαραίτητες οδηγίες, που θα πρέπει να ακολουθήσετε πριν την διενέργεια του τεστ αναπνοής για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, για την ακριβή και αποτελεσματική εκτέλεσή του.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 4 εβδομάδες πριν το τεστ δεν πρέπει να ληφθούν αντιβιοτικά, ωστόσο σε περίπτωση που η αγωγή είναι απαραίτητη, το τεστ θα πρέπει να επαναπρογραμματιστεί. Επιπλέον, 2 εβδομάδες πριν, θα πρέπει να διακοπούν όλα τα φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή του γαστρικού οξέος. Για οποιαδήποτε αλλαγή ή διακοπή σε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας. Μία ώρα πριν το τεστ αναπνοής, δεν θα πρέπει να γίνεται λήψη τροφών ή υγρών και νερού.

Μετά την εξέταση

Μετά το πέρας του τεστ αναπνοής, τα δείγματα αναπνοής αποστέλλονται στο εργαστήριο, όπου και αναλύονται. Μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό και έχει ανιχνευθεί η παρουσία ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, τότε ο γαστρεντερολόγος θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία και θα σας κατευθύνει ανάλογα. Ενδεχομένως θα χρειαστεί η λήψη αντιβιοτικής αγωγής, με στόχο την πλήρη εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου. Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος αλλά επιμονής των συμπτωμάτων, τότε ο γαστρεντερολόγος θα προχωρήσει στην διενέργεια άλλων διαγνωστικών εξετάσεων, για τον προσδιορισμό της αιτίας που τα προκαλεί.

Κόστος

Το κόστος της εξέτασης είναι προσιτό. Ο ιατρός σας και το προσωπικό του ιατρείου θα σας ενημερώσουν αναλυτικά για αυτό και θα λύσουν κάθε απορία που μπορεί να προκύψει.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας