Η 24ωρη phμετρία του οισοφάγου  αποτελεί ένα χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο, για τον έλεγχο της ποσότητας της παλινδρόμησης (τόσο της όξινης όσο και της μη όξινης) στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια μιας 24-48ωρης περιόδου και αξιολογεί το κατά πόσο τα συμπτώματα, που αναφέρονται, συσχετίζονται με την παλινδρόμηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξέταση αποσκοπεί στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής, για την αντιμετώπιση της παλινδρόμησης.

Πώς γίνεται η εξέταση

Η phμετρία οισοφάγου πλέον γίνεται πολύ πιο εύκολα από ότι στο παρελθόν. Ο ασθενής υποβάλλεται σε γαστροσκόπηση και στον κατώτερο οισοφάγο τοποθετείται ένας αισθητήρας. Ο αισθητήρας αυτός μετρά ph των υγρών που παλινδρομούν. Μετά από λίγες μέρες, αποβάλλεται στα κόπρανα.  Κατά την διάρκεια της εξέτασης και για όσο ο αισθητήρας είναι τοποθετημένος δεν προκαλούνται ενοχλήσεις στην κατάποση ή την αναπνοή. Η τοποθέτηση  είναι εύκολη και γρήγορη, κατά την διάρκεια μιας γαστροκόπησης.

Ο ασθενής μετά την τοποθέτηση του αισθητήρα μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές δραστηριότητες και στη διατροφή. Θα χρειαστεί η τήρηση ενός ημερολογίου, στο οποίο θα καταγράφονται η λήψη τροφών, υγρών, φαρμάκων, το ωράριο ύπνου και η εμφάνιση συμπτωμάτων παλινδρόμησης, η διάρκεια και η έντασή τους.

Προετοιμασία

Ο γαστρεντερολόγος θα συστήσει νηστεία από τροφές και υγρά το βράδυ πριν την εξέταση.  Εάν ο ασθενής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, αυτή μπορεί να ληφθεί κανονικά, εκτός αν πρόκειται για αντιόξινα ή αν ο γαστρεντερολόγος συστήσει διαφορετικά. Η λήψη αντιόξινων φαρμάκων θα πρέπει να διακοπεί τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την εξέταση για την phμετρία οισοφάγου. Σε περίπτωση που η εξέταση πρέπει να πραγματοποιηθεί με την ταυτόχρονη λήψη αντιόξινων, ο γαστρεντερολόγος θα δώσει αναλυτικές οδηγίες.

Μετά την εξέταση

Η παρακολούθηση της phμετρίας του οισοφάγου  είναι μία ασφαλής διαδικασία, που δεν συνοδεύεται από επιπλοκές.

Κόστος

Ο ιατρός σας και το προσωπικό του ιατρείου θα σας ενημερώσουν αναλυτικά για το κόστος και θα λύσουν κάθε απορία που μπορεί να προκύψει.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας