Η γαστρίτιδα αποτελεί έναν γενικό όρο που περιγράφει ένα σύνολο παθολογικών καταστάσεων, με βασικό κοινό χαρακτηριστικό την φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Συνήθως, είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από το ίδιο βακτήριο, που προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις στομαχικού έλκους. Επιπλέον, η τακτική λήψη ορισμένων φαρμάκων και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρίτιδα.

Η γαστρίτιδα μπορεί να είναι οξεία, δηλαδή να εμφανίζεται ξαφνικά και να έχει σύντομη διάρκεια, είτε χρόνια, όταν παρουσιάζεται σταδιακά και έχει διάρκεια στον χρόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικό έλκος και σε αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Ωστόσο, συνήθως δεν επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις και παρατηρείται άμεσα βελτίωση με την χορήγηση της κατάλληλης κατά περίπτωση θεραπείας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρίτιδας

Τα βασικά σημεία και συμπτώματα της γαστρίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Τυμπανισμό ή αίσθημα καούρας στο στομάχι (άνω κοιλία) που μπορεί να χειροτερεύσει με την κατανάλωση τροφής
  • Αίσθημα πρόωρου κορεσμού μετά από γεύμα
  • Ναυτία
  • Έμετο

Παρόλα αυτά, η γαστρίτιδα δεν εμφανίζεται πάντοτε με συμπτώματα, ειδικά όταν πρόκειται για χρόνια νόσο.

Ποια είναι τα αίτια της γαστρίτιδας

Η γαστρίτιδα μπορεί να προκληθεί από ποικιλία παραγόντων:

  • Λοίμωξη από βακτήριο: Το πιο συνηθισμένο βακτήριο, που προκαλεί γαστρίτιδα, είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori). Το βακτήριο αυτό προσβάλλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και είναι υπεύθυνο για αρκετές στομαχικές διαταραχές.
  • Κατανάλωση αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε οξεία γαστρίτιδα, καθώς ερεθίζει τον βλεννογόνο του στομάχου.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, τα οποία λαμβάνονται για τις αναλγητικές ιδιότητές τους, μπορούν να οδηγήσουν τόσο σε χρόνια όσο και σε οξεία γαστρίτιδα.
  • Επιπλέον, το στρες και τα αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση γαστρίτιδας ή για την επιβάρυνση των συμπτωμάτων τους.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον γαστρεντερολόγο

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για μια εβδομάδα ή περισσότερο, αναζητήστε βοήθεια από γαστρεντερολόγο. Ειδικότερα, αυτό είναι απαραίτητο:

  • Αν τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα μετά την λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ειδικά ασπιρίνης ή άλλων αναλγητικών
  • Εάν παρατηρείτε αίμα στον έμετο ή στα κόπρανα
  • Σε περίπτωση που τα κόπρανα είναι σκουρόχρωμα (μαύρα)
  • Αν έχετε απώλεια βάρους (ενώ δεν κάνετε διατροφή μείωσης του βάρους)

Θεραπεία

Η θεραπεία της γαστρίτιδας καθορίζεται άμεσα από την αιτία που την προκαλεί. Αρχικά ο γαστρεντερολόγος, ενδέχεται να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε μία σειρά εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένης της γαστροσκόπησης, με στόχο την λεπτομερή διερεύνηση του αιτίου, που προκαλεί την γαστρίτιδα, είτε πρόκειται για χρόνια, είτε για οξεία. Επιπλέον, όταν υπάρχουν ενδείξεις βακτηριακής λοίμωξης από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ο γαστρεντερολόγος θα συστήσει τη διενέργεια τεστ αναπνοής, για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις με αντιβιοτική αγωγή.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας