Καρκίνος του στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου (ή γαστρικός καρκίνος) αποτελεί μία κακοήθη νόσο, η οποία χαρακτηρίζεται από ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων στον βλεννογόνο του στομάχου. Εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες, ενώ η συχνότητα εμφάνισης στους άνδρες είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις γυναίκες.

Ο γαστρικός καρκίνος μπορεί να επηρεάσει κάθε τμήμα του στομάχου και παρουσιάζει συχνά τοπική επέκταση και μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Δεν προκαλεί συμπτώματα και για αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση τίθεται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Παρόλα αυτά, όσο νωρίτερα συμβεί η διάγνωση, τόσο πιο θετική μπορεί να είναι η πρόγνωση και περισσότερες οι θεραπευτικές επιλογές.

Ποια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν

Τα συχνότερα συμπτώματα γαστρικού καρκίνου, που μπορεί να εμφανιστούν είναι τα εξής:

  • Δυσκολία κατάποσης
  • Φούσκωμα μετά το γεύμα
  • Αδικαιολόγητος κορεσμός μετά από την κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής
  • Αίσθημα καύσου στο στέρνο
  • Δυσπεψία
  • Ναυτία
  • Απώλεια σωματικού βάρους
  • Έμετος (που ίσως να περιέχει αίμα)
  • Μαύρα κόπρανα
  • Επιγαστραλγία

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον γαστρεντερολόγο

Η παρουσία των παραπάνω συμπτωμάτων θα πρέπει να οδηγήσει στον γαστρεντερολόγο, ο οποίος αρχικά θα αποκλείσει άλλους παράγοντες που ενδεχομένως να προκαλούν τα σημεία αυτά και στη συνέχεια θα διερευνήσει την πιθανότητα γαστρικού καρκίνου.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Παρότι δεν είναι πλήρως καθορισμένα τα αίτια που προκαλούν γαστρικό καρκίνο, η μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Επιπλέον, το αλκοόλ, το κάπνισμα, οι παθήσεις του πεπτικού που δεν έχουν θεραπευθεί, αλλά και η ηλικία, το φύλο και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν στην καρκινογένεση.

Ποια είναι τα στάδια της νόσου

Τα στάδια του καρκίνου του στομάχου είναι 5 και περιλαμβάνουν μερικές υποδιαιρέσεις:

  • Στάδιο 0 (καρκίνωμα in situ): τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται επιφανειακά στον γαστρικό βλεννογόνο
  • Στάδιο Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ: ο καρκίνος εισχωρεί βαθύτερα στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου. Το στάδιο καθορίζεται από το βάθος στο οποίο έχει εισχωρήσει ο καρκίνος.
  • Στάδιο IV: υπάρχουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα

Πώς γίνεται η διάγνωση

Αρχικά, ο γαστρεντερολόγος θα αποκλείσει την πιθανότητα άλλων αιτιών που προκαλούν τα συγκεκριμένα συμπτώματα και άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Θα συστήσει, αναλόγως των συμπτωμάτων, τη διενέργεια εξετάσεων αίματος και ενδεχομένως απεικονιστικό έλεγχο, με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Η καταλληλότερη διαγνωστική διαδικασία για τη διερεύνηση του εσωτερικού του στομάχου και την εξέταση του γαστρικού βλεννογόνου, είναι η γαστροσκόπηση. Πιθανόν να χρειαστεί η λήψη βιοψίας, στην περίπτωση ύποπτων αλλοιώσεων. Η ιστολογική εξέταση αποτελεί την μόνο μέθοδο επιβεβαίωσης της ύπαρξης ή όχι γαστρικού καρκίνου.

Θεραπεία

Η θεραπεία του καρκίνου του στομάχου εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο έχει τεθεί η διάγνωση. Γενικά, η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι η χειρουργική θεραπεία (μερική ή ολική γαστρεκτομή), εφόσον αυτό συστήσει ο θεράπων ιατρός. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης.

Πρόληψη

Η καλύτερη προληπτική αντιμετώπιση για τον καρκίνο του στομάχου είναι η γαστροσκόπηση, κατά την οποία μπορούν να εντοπιστούν καρκινικές αλλοιώσεις και βλάβες του εσωτερικού του στομάχου. Επιπλέον, στην περίπτωση οικογενειακού ιστορικού, συστήνεται η αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ και η υιοθέτηση ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, σε συνδυασμό με τακτικό έλεγχο από τον γαστρεντερολόγο.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας