Τι είναι η ενδοσκόπηση με κάψουλα

Η ενδοσκόπηση με κάψουλα αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους του γαστρεντερικού σωλήνα. Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία μία μικροσκοπική κάμερα παίρνει εικόνες του γαστρεντερικού σωλήνα. Η κάμερα αυτή βρίσκεται μέσα σε μια κάψουλα μεγέθους χαπιού, την οποία ο ασθενής καταπίνει. Κατά την κατάποση και την κάθοδο της κάψουλας σε όλο το μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα, λαμβάνονται διαρκώς εικόνες.

Παρότι η ενδοσκόπηση με κάψουλα μπορεί να προσφέρει εικόνες όλων των τμημάτων του γαστρεντερικού σωλήνα, ωστόσο, χρησιμοποιείται ειδικότερα για τον έλεγχο του λεπτού εντέρου. Το λεπτό έντερο είναι δύσκολα προσβάσιμο από άλλες μεθόδους, όπως η γαστροσκόπηση ή η κολονοσκόπηση, ενώ άλλες απεικονιστικές μέθοδοι δεν προσφέρουν επαρκή ευαισθησία. Η ενδοσκόπηση με κάψουλα είναι η κατάλληλη μέθοδος για την εξέταση αυτού του τμήματος.

Γιατί ο ιατρός μου ζήτησε να κάνω ενδοσκόπηση με κάψουλα

Είναι ένα πολύ χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως:

  • Μη σαφώς εντοπισμένη αιμορραγία από το γαστρεντερικό
  • Φλεγμονώδους νόσους του εντέρου, κυρίως νόσου του Crohn
  • Όγκους
  • Πολύποδες
  • Περαιτέρω διερεύνηση μετά από άλλες απεικονιστικές τεχνικές
  • Κοιλιοκάκη

Πώς γίνεται η εξέταση

Η ενδοσκόπηση με κάψουλα αποτελεί μία ανώδυνη εξέταση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικούς ασθενείς ή νοσηλευόμενους. Αφού ληφθεί πλήρες ιστορικό από τον γαστρεντερολόγο, αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στην κοιλία. Κάθε ηλεκτρόδια δρα ως αισθητήρας, που μεταφέρει πληροφορίες στην συσκευή. Τα ηλεκτρόδια αυτά συνδέονται με μία φορητή συσκευή, την οποία ο ασθενής φορά δεμένη επάνω του, ως ζώνη. Στη συνέχεια, θα ζητηθεί στον ασθενή να καταπιεί την κάψουλα, με λίγο νερό.

Ο ασθενής μπορεί να κάνει όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Ο γαστρεντερολόγος θα συστήσει την αποφυγή ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως το τρέξιμο ή το άλμα, για την αποφυγή της αφαίρεσης των ηλεκτροδίων. Περίπου 2 ώρες μετά την λήψη της κάψουλας, ο ασθενής μπορεί να καταναλώσει υγρά και μερικές ώρες μετά μπορεί να γίνει λήψη ελαφριάς τροφής, εκτός αν ο γαστρεντερολόγος έχει συστήσει κάτι διαφορετικό.

Η ενδοσκόπηση με κάψουλα ολοκληρώνεται μετά από περίπου 8 ώρες ή μετά την απομάκρυνση της κάψουλας με την κένωση. Τα ηλεκτρόδια θα αφαιρεθούν και η φορητή συσκευή θα επιστραφεί στο ιατρείο.

Τι προετοιμασία χρειάζεται

Πριν την ενδοσκόπηση, ο γαστρεντερολόγος θα σας ενημερώσει αναλυτικά για την απαραίτητη προετοιμασία. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η εξέταση ενδέχεται να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Συστήνεται νηστεία από υγρά και τροφές για τουλάχιστον 12 ώρες πριν την εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η λήψη καθαρτικού σκευάσματος για την απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων από το λεπτό έντερο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην λήψη καλύτερων εικόνων κατά την διάρκεια της παραμονής της κάμερας στον γαστρεντερικό σωλήνα. Επιπλέον, ο γαστρεντερολόγος ίσως συστήσει την τροποποίηση της λήψης φαρμακευτικής αγωγής.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της εξέτασης

Η ενδοσκόπηση με κάψουλα είναι μία ασφαλής εξέταση, που σπάνια εμφανίζει επιπλοκές. Η κάψουλα απομακρύνεται αυτόματα εντός της ημέρας ή μερικών ημερών. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί ορισμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες η κάψουλα προκαλεί απόφραξη στον γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτό μπορεί σπάνια να παρατηρηθεί σε άτομα που πάσχουν από νόσο του Crohn ή από άλλες προϋπάρχουσες μορφές εντερικής απόφραξης, για τον λόγο αυτό αρκετές φορές προηγείται της ενδοσκοπικής κάψουλας, απεικόνιση του λεπτού εντέρου για τον αποκλεισμό στένωσης του αυλού.

Κόστος

Το κόστος της εξέτασης είναι προσιτό. Ο ιατρός σας και το προσωπικό του ιατρείου θα σας ενημερώσουν αναλυτικά για αυτό και θα λύσουν κάθε απορία που μπορεί να προκύψει.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας