Η σιγμοειδοσκόπηση αποτελεί μία διαγνωστική διαδικασία κατά την οποία εξετάζεται το σιγμοειδές κόλον και το ορθό, δηλαδή το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου. Με την βοήθεια ενός εύκαμπτου σωλήνα με φως και κάμερα στο άκρο του (ενδοσκόπιο) ο γαστρεντερολόγος δύναται να εξετάσει το σιγμοειδές κόλον, δηλαδή το τμήμα του παχέος εντέρου που συνδέεται με τον πρωκτό.

Γιατί ο ιατρός μου ζήτησε να κάνω σιγμοειδοσκόπηση

Σε περίπτωση που αναφέρονται συμπτώματα όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα, αιμορραγία από τον πρωκτό ή έχουν εντοπιστεί πολύποδες ή αιμορροΐδες, ο γαστρεντερολόγος θα συστήσει την διενέργεια σιγμοειδοσκόπησης. Επιπλέον, είναι χρήσιμη για την διερεύνηση συμπτωμάτων όπως η παρουσία αίματος ή βλέννης στα κόπρανα, κνησμός στην περιοχή του πρωκτού, πόνος χαμηλά στην κοιλία ή αλλαγές στις συνήθειες που αφορούν την αφόδευση. Με την σιγμοειδοσκόπηση:

  • Μπορεί να τεθεί ή να επιβεβαιωθεί η διάγνωση καρκίνου ή έλκους
  • Μπορεί να εντοπιστούν πολύποδες ή αιμορροΐδες
  • Με την βοήθεια του ενδοσκοπίου, μπορεί να ληφθεί βιοψία για ιστολογική εξέταση και να αφαιρεθούν πολύποδες ή αιμορροΐδες

Η σιγμοειδοσκόπηση αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο, σε περίπτωση απώλειας αίματος από το ορθό σε νεαρά άτομα. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση παθήσεων όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.

Ποια είναι η διαφορά της από την κολονοσκόπηση;

Και οι δύο διαδικασίες είναι σημαντικές για την διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, η σιγμοειδοσκόπηση είναι λιγότερο παρεμβατική και επιτρέπει στον γαστρεντερολόγο να εξετάσει μόνο το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου, σε αντίθεση με την κολονοσκόπηση, κατά την οποία διερευνάται ολόκληρο το όργανο. Σε περίπτωση που εντοπιστούν ύποπτες αλλοιώσεις κατά την σιγμοειδοσκόπηση, υπάρχει η δυνατότητα λήψης βιοψίας, ενώ αν υπάρξουν πολύποδες, μπορούν να αφαιρεθούν.

Προετοιμασία

Το στομάχι και το έντερο θα πρέπει να είναι ελεύθερα περιεχομένου πριν την διενέργεια της σιγμοειδοσκόπησης. Ο γαστρεντερολόγος θα σας ενημερώσει για την χρήση καθαρτικού σκευάσματος πριν την εξέταση, ενώ συστήνεται η νηστεία από τροφή και υγρά για 24 ώρες πριν τη διενέργεια της σιγμοειδοσκόπησης.

Δεν ξεχνώ να αναφέρω στον ιατρό μου ότι:

  • Λαμβάνω κάποια φαρμακευτική αγωγή
  • Αντιμετωπίζω καρδιολογική ή νεφρική πάθηση ή πάθηση του αναπνευστικού
  • Φέρω κάποιο μεταλλικό εμφύτευμα (καρδιακή βαλβίδα, μεταλλική άρθρωση, κτλ)
  • Στο παρελθόν είχα αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα
  • Είμαι έγκυος

Ο γαστρεντερολόγος γνωρίζει τις παραμέτρους που θα πρέπει ληφθούν υπόψιν πριν την διενέργεια της εξέτασης. Θα λάβει αναλυτικό και πλήρες ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό και θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Αρχικά θα τοποθετηθεί φλεβοκαθετήρας για την χορήγηση ήπιας μέθης, ώστε ο ασθενής να είναι άνετος και να μην έχει ανάμνηση της διαδικασίας. Η σιγμοειδοσκόπηση δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι την ίδια ημέρα. Η εξέταση είναι ανώδυνη, χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα ενοχλήματα και διαρκεί περίπου 30 λεπτά, αναλόγως την περίπτωση.

Ο γαστρεντερολόγος θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε πάνω στην αριστερή πλευρά του σώματος, σε εξεταστικό τραπέζι. Στη συνέχεια θα εισάγει έναν λεπτό, εύκαμπτο καθετήρα στον πρωκτό και θα τον προωθήσει στο ορθό.

  • Μέσω του ενδοσκοπίου, αέρας εισάγεται προκειμένου να εκπτυχθούν πλήρως τα τοιχώματα του παχέος εντέρου, για καλύτερη ορατότητα.
  • Το εσωτερικό του σιγμοειδούς ορθού εξετάζεται και λαμβάνονται εικόνες της περιοχής, με την βοήθεια μίας μικρής κάμερας που βρίσκεται στο άκρο του ενδοσκοπίου.
  • Εάν χρειάζεται, πραγματοποιείται λήψη βιοψίας ή αφαίρεση πολυπόδων.
  • Με το πέρας της εξέτασης, το ενδοσκόπιο αποσύρεται.

Ο ασθενής αφυπνίζεται από την μέθη και μόλις ανακτήσει πλήρως συνείδηση μπορεί να επιστρέψει στον χώρο του υπό την παρουσία συνοδού.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές

Η σιγμοειδοσκόπηση είναι γενικά μία ανώδυνη και ασφαλής εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αναφερθεί αιμορραγία, διάτρηση του εντερικού τοιχώματος στην περιοχή εξέτασης ή αλλεργία σε κάποιο από τα ληφθέντα φάρμακα. Επίσης, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις η εξέταση μπορεί να μην ολοκληρωθεί, λόγω τεχνικών κωλυμάτων, όπως ανεπαρκής καθαρισμός του εντερικού σωλήνα ή στένωση της περιοχής.

Τι να έχω μαζί μου

Καλό είναι να υπάρχει συνοδός, για μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την έξοδό σας από το ιατρείο, ειδικά στην περίπτωση που έχετε λάβει μέθη.

Κόστος

Το κόστος της εξέτασης είναι προσιτό. Ο ιατρός σας και το προσωπικό του ιατρείου θα σας ενημερώσουν αναλυτικά για αυτό και θα λύσουν κάθε απορία που μπορεί να προκύψει.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Για απορίες ή ραντεβού σας